FAQ

Antwoorden op veelgestelde vragen

PCB staat voor Printed Circuit Board, een elektronische printplaat. U zou een printplaat kunnen kennen van de binnenkant van een afstandsbediening voor bijvoorbeeld een tv. Op deze printplaat zijn allerlei componenten aangebracht. Het aanbrengen van deze componenten wordt ook “bestücken” genoemd, en dit doet ProTass, zodra de PCB voorzien is van de componenten heet het niet meer een PCB maar een PCBA.

Bij ProTass zijn wij voor verschillende diensten en producten inzetbaar. Eén van onze diensten is THT bestücken. Een doorgaand gat, THT, staat voor Through-Hole Technology – elektronische componenten die zijn gemonteerd aan een zijde van de PCB waarbij de draden van het component in de daarvoor bestemde gaten worden gedaan en aan de andere zijde van de PCB worden gesoldeerd. THT assemblage is een conventionele bestücking methodiek.

SMT betekent “Surface Mount Technology”. Wanneer je dit vertaald staat het voor oppervlakte montage technologie. Hierbij worden onderdelen/componenten op de printplaat geplaatst.

THT is Through Hole Technology en SMT is Surface Mount Technology. Het verschil zit hem erin dat bij SMT de componenten op de printplaat geplaats worden en bij THT gaan de onderdelen door de printplaat heen.

Bij ons gaat de dienstverlening verder dan het assembleren en testen van PCB’s. Steeds meer nemen wij ook behuizing voor onze rekening.

Afhankelijk van de vraag installeren wij de PCBA’s in modules en kabinetten, of verzorgen wij de gehele box building. Dit inclusief kabels, aansluitingen, kaartlezers, accu’s, beplating, handleidingen en eventueel software. ProTass levert maatwerk, want elke keer is de toepassing anders.

Dit is een referentiepunt op de PCB. Deze referentiepunten worden herkend door de assemblagemachine waardoor de componenten automatisch op de juiste plek geplaatst worden. Het zorgt voor een snel en effectief productie proces.

Dit is een lijst van onderdelen die verwerkt zijn in een product. Het is het Nederlandse woord voor het Engelse “Bill of materials”, dat ook in Nederland gebruikt wordt. De afkorting is BOM. Een stuklijst is een essentieel onderdeel bij de ontwikkeling en productie van een PCB.

Is een verzamelnaam voor verschillende technieken die het mogelijk maken om snel (Engels: rapid) fysieke prototypen te vervaardigen. Rapid prototyping gaat uit van virtuele computer informatie, verkregen via het CAD-proces, die vertaald wordt in een fysiek product.

Wanneer u bij ons een offerte aanvraagt zijn wij daar natuurlijk zeer vereerd mee en gaan we graag direct voor u aan de slag. Om een goede aanbieding te doen, ontvangen wij graag specifieke informatie van u. In hoofdlijn willen wij het volgende van u weten: de Gerber data, componentenopstelling en stuklijst. Lees hierover meer.

Hierbij ligt het eraan van welke offerte mogelijkheid u gebruikt maakt. Bij een complete offerte op maat kan het meerdere dagen duren voordat u de offerte binnen krijgt. Voordat een prijs bepaald is zullen alle prijzen van alle componenten opgevraagd moeten worden. Dit is helaas een internationale handelsmarkt waardoor er op verschillende momenten verschillende prijzen maar ook verschillende levertijden van toepassing zijn. Hierdoor zijn we vaak een tot twee dagen alleen al bezig om deze prijzen te verzamelen. Wij proberen u natuurlijk altijd zo snel mogelijk te helpen, mocht er een probleem zijn neem dan direct contact met ons op.

Het komt gezien de economische groei steeds vaker voor dat levertijden van componenten zeer lang zijn. Hierom vragen wij vaak aan de ontwikkelaar om een zogenaamd “alternatief” mogelijk toe te passen. Dit zorgt ervoor dat er meer flexibiliteit mogelijk is bij de levertijden.

Staat uw vraag er niet bij? Bel ons dan (040 – 780 3000). Wij helpen u graag!

Bereken snel en eenvoudig uw prijs online